Destek Materyalleri

Eğitim öncesinde ve sırasında katılımcılara yardımcı olacak bir takım döküman ve linkleri buradan paylaşacağız.

1- Tipik bir araştırma makalesi hangi bölümlerden oluşur ve bu bölümler ne içerir? Bir fotoğrafla kısa özet…

2- Swales (1990)’nın ortaya koyduğu giriş bölümü yazımına ilişkin CARS modele ait bir görsel...

3- APA 7’de kaynakça oluştururken pratik bir siteden faydalanmak istiyorsanız tıklayınız!

4- Sesi yazıya dökmek için VoiceNote ya da Google dökümanlardan sesi yazıya aktar seçeneği kullanılabilir.

5- Benzer anlam taşıyan kelimeleri thesaurus ve wordhippo, sözlük için wordreference ve thefreedictionary kullanılabilir. Lingoes ve Qtranslate ise makale üzerinde gezerken kelimelerin anlamlarını doğrudan görebilmek için kullanılabilir. Reverso ise sözlük özelliğinin yanı sıra kelimeler hakkında bağsamsal örnekler veriyor. Reverso’ya benzer olarak ludwig.guru da ücretli olarak benzer özellikleri taşıyor ama ücretsiz versiyonunda bir takım kısıtlamalar mevcut. Linguee de ek bir öneri olarak kullanılabilir. Hazır bir takım ifade kalıplarınız varsa bunları hızlı bir şekilde TextExpander’a kaydederek doğrudan getirebiliriz.

6- Dil bilgisi açısından makalelerinizi düzenleme açısından Grammarly, Ginger ve Reverso Speller ile inceleyebilirsiniz.

7- Hazır kaynakça oluşturma programları arasından Zotero, Mendeley, Citavi ve Endnote kullanabilirsiniz. Üniversite aboneliğiyle bağlanıyorsanız Elsevier’ın bir bağlantısı olan Mendeley daha pratik olabilir. Fakat hangi yazılımda kütüphanenizi oluşturduysanız oradan devam etmek daha makul olacağı için seçimi en başta yapmak önem arz etmektedir. Genel bir karşılaştırma yapmak gerekirse şu linkten bir göz atabilirsiniz.

8- Alanınızla ilgili dergileri tanımak için SJR web sitesi üzerinden bir inceleme yapabilirsiniz. Fakat dergilerin gerçek çeyrekliklerini ve etki faktörlerinin teyit etmek için Web of Science kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunun yanında UBYT teşvik listesinde verilen teşvik tutarları da bunlarla aşağı yukarı paraleldir.

11- Örneklem büyüklüğüyle ilgili daha net bir karar vermek istiyorsanız Raosoft kullanabilirsiniz.

12- Karma yöntemler için University of Cincinnati’de karma yöntemler üzerine doktorasını yapan Sinem Toraman’ın Türkçe yazılmış makalesini okumanız tavsiye edilmektedir. Bunun yanında youtube üzerinde kendisinin nitel veri kodlaması ve karma yöntem araştırmalarına dair video kayıtlarına ulaşabilirsiniz.

13- Diğer TÜBİTAK etkinliklerini takip etmek için htttp://2237.tubitak.gov.tr adresini takip edebilirsiniz.

14- Nicel , nitel ve karma yöntemlerle ilgili Dan Bauer ve Patrick Curran’ın eğitimlerini CenterStat adresinde bulabilirsiniz. Eğitimler genelde ücretli olsa da aralıklarla ücretsiz eğitimler de düzenliyorlar.

16- Nitel bir araştırmada gerçek gözlem verilerini toplamak için Hawthorne Effect veya observer’s paradox kapsamında sınıf içinde yabancılaşmanın sonra ermesi beklenmektedir.

18- Ayrıca akademik yazımda zorlandığınız noktalarda Manchester Phrasebankı inceleyebilirsiniz. Tam metin olarak da buradan indirebilirsiniz.

19- Metinde yazarın varlığı ve kullanılan dil hakkında ise Dr. Öğr. Üyesi Erdem Akbaş’ın tezini inceleyebilirsiniz.

20- Tezinizde yazım yaparken hangi ifadeleri kullanabilirsiniz ya da tabloları nasıl sunabilirsiniz gibi raporlama hakkında APA 7.0 Manual‘i temin edip buradan destek alabilirsiniz.

21- Kullandığınız kelime ve yapıların doğru olduğundan emin değilsiniz COCA derleminden kelimeyi ya da kalıbı girerek nasıl kullandığı görebilirsiniz. Eğer çok sık kullanılan bir ifade değilse ya da sıklığı 10’un altındaysa muhtemelen hatalı bir kullanımdır.

22- Özetinizi oluştururken tereddütte kalırsanız Voyant Tools ve WordClouds sayfaları yardımıyla oluşturabilirsiniz.,

23- Makalenizde kaynakçaları metin içinde ya da referans bölümünde karşılaştırmak istiyorsanız ReciteWorks aracını kullanabilirsiniz.

24- Örnek bir makaledeki kapak yazısı, başlık sayfası ve bulunması gereken içerik dosyaları hakkında dosyaları Prof. Dr. Yavuz Akbulut’un paylaştığı ilgili linklerde bulabilirsiniz.

25- Katılımcılarımızdan etik ve intihalle ilgili İndiana Üniversitesi’nin bir dersine öneri gelmiştir. İzlemek için tıklayınız!

26- Yağmacı dergiler hakkında fikir alabileceğiniz Beall’s list‘e ilişkin bir link bırakıyoruz.